Feenstra BV

De ultieme gids voor dak- en zolderisolatie

De ultieme gids voor dak- en zolderisolatie

Geplaatst op

Je kunt altijd zien welk huis er niet geïsoleerd is vanwege de duiven en meeuwen die op het dak zitten en genieten van alle warmte die uit het huis van beneden naar boven komt. De warmte stijgt, en die wilde vogels kunnen er snel van profiteren.

Waarom is isolatie van de zolder nodig?

In niet geïsoleerde woningen waait een kwart van de verloren warmte door het dak. Het plaatsen van isolatie in de loft, zolder of dak ruimte is dus een geweldige manier om de isolatie van je huis te verbeteren. En er is nog meer goed nieuws: het gaat meer dan 40 jaar mee en zou zichzelf vele malen moeten terugverdienen in besparingen op de energierekening dat komt omdat de kosten van zolderisolatie relatief laag zijn.

Wat is zolderisolatie?

Zolderisolatie is een barrière van materiaal binnen je dak ruimte. Het kan tussen de balken (de horizontale balken langs de vloer van uw zolder) of de dakspanten (de schuine balken die het dak ondersteunen) worden gelegd.

Hoe dan ook, het vertraagt de overdracht van warmte tussen de woonruimte en de buitenwereld, waardoor er in de winter een warmere en in de zomer een koelere woning ontstaat. Isolatie tussen de balken houdt de warmte in je leefruimte beneden en zorgt voor een koude zolder, terwijl isolatie in de dakspanten je in staat stelt om de warmte ook in de da kruimte vast te houden. Dat laatste is vooral handig als er iemand slaapt op de zolder.

Andere voordelen van dakisolatie zijn onder andere:

  • Lagere energierekeningen.
  • Vermindering van de ecologische voetafdruk van uw woning.
  • Verbetering van de energie-efficiëntie.
  • Het verhogen van de waarde van je woning.

Kan ik mijn zolder zelf isoleren?

Het is mogelijk (in feite vrij eenvoudig) om zelf dakisolatie te leggen, zolang het aan deze eisen voldoet:

  • Het is gemakkelijk om in de dak ruimte te komen.
  • Er zijn geen vocht- of condensatieproblemen.
  • de zolderliggers staan op regelmatige afstand van elkaar.
  • Je probeert geen plat dak te isoleren.

Voor alles wat ingewikkelder is dan dit, moet je een ervaren doe-het-zelver zijn of een professionele installateur die weet hoe je een zolder op de meest geschikte en effectieve manier isoleert.

Wat is de beste zolderisolatie als ik besluit om het zelf te doen?

Als je een droge zolder hebt met gemakkelijke toegang en gelijkmatige liggers, is de goedkoopste en eenvoudigste manier om deze te isoleren tussen de liggers, met rollen dekendakisolatie. Dit kan gemaakt zijn van minerale wol, glasvezel of gerecycled materiaal.

Stap 1

Maak eerst de loft vrij van oude dozen en al het andere wat er eventueel nog op de loft is achtergebleven.

Stap 2

Laat leidingen en watertanks achter in de dak ruimte om te voorkomen dat ze bevriezen, omdat de zolder veel kouder wordt als hij eenmaal geïsoleerd is van de leefruimte eronder.

Stap 3

Controleer of daarboven elektrische bedrading aanwezig is. Als dat het geval is, moet het boven het isolatiemateriaal liggen, maar het moet niet worden uitgerekt om dit te bereiken. Als je niet zeker weet wat je moet doen, raadpleeg dan een professionele elektricien.

Stap 4

Meet de loft en koop voldoende dekenisolatieproduct om het te vullen tot een diepte van minstens 270 mm.

Stap 5

Rol de isolatie af en leg deze tussen de balken. De meeste balken zijn ongeveer 100mm hoog (maar meet eerst die van jou om dit te bevestigen), dus je hebt 100mm dikke wol nodig voor deze eerste laag. Loft isolatie rollen zijn meestal 1140mm breed, dus je zult het waarschijnlijk moeten knippen om het te passen. Gebruik een schaar, omdat het scheuren of uitrekken van het materiaal de effectiviteit ervan in gevaar brengt.

Stap 5

Maak een tweede laag in een rechte hoek ten opzichte van de eerste. Als je eerste laag 100mm diep is, heb je 200mm wol nodig voor de tweede laag. Dit brengt de dakisolatie tot een diepte van 300 mm, wat voldoende moet zijn om te voorkomen dat de warmte uit de ruimtes eronder ontsnapt.

Gerelateerde berichten

Problemen met het dak? Zelf repareren of een dakdekker inschakelen?

Problemen met het dak zijn vaak onverwacht en kunnen voor flinke stress zorgen. Of het nu gaat om lekkages, scheuren of schade door...

Lees meer

Over ons

Lees meer over het realiseren van een droomhuis. Tips voor interieurs en tuindesign. Van binnen en buiten maken we het samen mooi.

Contactgegevens

Via info @ feenstra-bv.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden